Skip to main content

Land van Ooit

Als profvoetballer was ik jaarlijks aanwezig op de “Spieren voor Spieren dag” in attractiepark het Land van Ooit. Ik mocht dan aansluiten bij een gezin met een kind met spierziekte. De glimlach en dankbaarheid van het kind, en de rest van het gezin, dat je als profvoetballer samen met hen de dag doorbracht is onbetaalbaar. Zelf vond ik het frustrerend dat veel van mijn teamgenoten deze dag aan zich voorbij lieten gaan. Een dag waarbij je echt het verschil kon maken. Een dag waarbij alle problemen voor dit gezin even naar de achtergrond werden verdrongen. Een dag dat je als geen ander het besef kreeg hoe blij je mocht zijn om je gezonde spieren te kunnen inzetten voor de zieke spieren van deze kinderen. Het leed van de familie, onbesproken, maar zo duidelijk aanwezig op elke gezichtsuitdrukking. “Hoe lang is mijn kind er nog? Hoe kunnen we de tijd die ons resteert zo liefdevol en zinvol mogelijk invullen?” Met vaak de ongestelde vraag: ”Wie betaalt dat?”

Bij terugkomst was ik mentaal gesloopt. Blij dat ik een bijdrage had kunnen leveren maar in de wetenschap dat ik het kind een jaar later wellicht niet terug zou zien. Zo jong en zijn/haar tijd zat er al op. Hoe oneerlijk is dat?

Na het voetbal ben ik onder de naam KERNgezond veel maatschappelijke projecten gaan organiseren. Kinderen staan centraal. Bewustwording van gezonde leefstijl. Zuinig zijn op je lichaam. Iets over hebben voor een ander. Bij toeval stuitte ik op Stichting OntspanWater. Ik vernam de aanleiding en waande mij weer even terug in het Land van Ooit. Ik kan iets betekenen voor minder valide mensen. Ik kan iets betekenen voor kinderen met een spierziekte. Maar ik kan het niet alleen. Wij hebben uw hulp nodig! Laten we ze letterlijk en figuurlijk een warm bad geven! Een plek waar ze even kunnen ontspannen. Een plek waar ze even in het Land van Ooit kunnen vertoeven.

Daar wilt u toch geen nee tegen zeggen?

Maurice Graef Ambassadeur Stichting OntspanWater